تیم خوب و ویژگی‌های آن

گروه یا تیم؟

تیم خوب چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

احتمالا تا به حال برای شما پیش آمده است که در تیمی فعالیت کنید. بسیاری از افراد از انجام دادن کارهای گروهی و تیمی لذت می‌برند اما عده ای هم احساس رضایت ندارند، شما جزء کدام دسته اید؟ آیا ترجیح می‌دهید به صورت فردی فعالیت کنید یا در یک تیم؟ آیا از نظر شما پروژه تیمی موفق‌تر است یا فردی؟ ما در این مقاله هر آنچه باید درباره تیم و کار گروهی بدانید را بیان کرده‌ایم، پس اگر دوست دارید اطلاعاتتان در این زمینه کامل باشد با ما همراه باشید.

برای انجام یک کار گروهی موفق ابتدا لازم است در یک تیم موفق حضور داشته باشید. حال به بررسی ویژگی‌های تیم موفق می‌پردازیم.

team work

ویژگی‌های یک تیم موفق

برخلاف باور عمومی در درجه اول مهم نیست اعضای تیم چه کسانی باشند، بلکه در درجه اول مهم این است که افراد تیم چطور با یکدیگر تعامل برقرار می‌کنند.

successful team

در تحقیقی با ۲۰۰مصاحبه از ۱۸۰ تیم از قسمتهای مختلف گوگل درمورد ۲۵۰ ویژگی انجام شد که در آخر 5 ویژگی برای یک تیم موفق به دست آمد.

 ۱. داشتن امنیت روانی
 ۲. قابلیت اتکا
 ۳. داشتن شفافیت و ساختار
۴. داشتن معنا در کار
 ۵. تاثیرگذاری

در ادامه به بررسی تک تک ایم موارد می‌پردازیم.

1. داشتن امنیت روانی

داشتن امنیت روانی به این معنی است که اگر کسی اشتباه کرد نباید خجالت بکشد، بلکه باید به دیگران بگوید. اگر آن فرد اشتباه خود را با سایرین به اشتراک نگذارد، فرصت یادگیری را از آن‌ها گرفته است. همچنین تمام اعضای گروه باید به این نکته توجه کنند که هر شخصی ممکن است اشتباه کند پس نباید دیدشان نسبت به فردی که اشتباه کرده تغییر کند.

امنیت روانی در تیم باید طوری باشد که اگر فردی مسئله‌ای را متوجه نمی‌شود، سوالش را پنهان نکند. آن شخص باید بتواند شجاعانه سوالش را بپرسد بدون اینکه فکر کند دیگران برداشت بدی می‌کنند. این ویژگی از مهمترین ویژگی‌هایی است که در روند تحقیقات به دست آمده است. سرپرست تیم باید به این نکته توجه کند که اگر نتواند امنیت خاطر در تیمش ایجاد کند هرگز نمی‌تواند به اهدافش برسد.

mental securiry in team work

2. قابلیت اتکا

قابلیت اتکا به این معنی است که تک تک اعضای تیم بتوانند به یکدیگر اتکا کنند. درواقع، هنگامی که کاری را به فردی می‌سپارند مطمئن باشند که در زمان مناسب و با کیفیت خوب اجرا می‌شود. شرح بوكر اگر افراد یک تیم این ویژگی را نداشته باشند هیچوقت به هم اعتماد ندارند و نمی‌توانند تیم حرفه‌ای و خوبی باشند.

کار گروهی

3. داشتن شفافیت و ساختار

در یک تیم برنامه، هدف، نقش‌ها، نقشه‌های اجرایی و… باید به صورت کامل واضح و مشخص باشد. اگر این‌طور نباشد، اعضاء تیم گیج می‌شوند و برنامه ها طبق روال پیش نخواهد رفت.

transparency in team work

4. داشتن معنا در کار

کارهایی که اعضای تیم انجام می‌دهند، باید برایشان معنی و مفهوم داشته باشد. به عنوان مثال وقتی کاری را انجام می‌دهند نباید بگویند که چی؟ و کارشان را بی معنی تلقی کنند. بلکه، کارشان باید برایشان اهمیت داشته باشد و به آن توجه کنند.

کار گروهی

5. تاثیرگذاری

تمام اعضای تیم می‌بایست تاثیرگذاری کاری که انجام میدهند را بدانند. یعنی احساس کنند کاری را که انجام میدهند واقعا تاثیرگذار است.

being effective in team work

تمام ویژگی‌های ذکر شده تحقیقات شرکت گوگل در سال‌های اخیر است. گوگل برای درک بهتر مردم و کارکنان خود، تحقیقات گسترده‌ای انجام داد که موارد فوق نتیجه پروژه ارسطو است. در این پروژه گوگل سعی می‌کند به کمک بهترین تیم‌های خود به راز اثربخشی تیم‌های فوق‌العاده پی ببرد.

مدیر منابع انسانی گوگل، ابیر دوبی رهبری این پروژه را بر عهده داشت. لعب الروليت او با تعدادی از آمارگیران، روان‌شناسان، جامعه شناسان، مهندسان،محققان به این نتایج دست یافتند. بنابراین، تمام موارد ذکر شده در شرکت بزرگ و موفق گوگل پیاده می‌شوند و ما می‌توانیم با اطمینان الگوبرداری کنیم.

شرکت گوگل

به ویژگی‌های یک تیم موفق پرداختیم. حال می‌خواهیم تفاوت کار تیمی و کار گروهی را بررسی کنیم.

تفاوت کار گروهی و کار تیمی

یکی از مهم‌ترین عوامل برای موفقیت، داشتن روحیه انجام کار تیمی در بین افراد است که باعث می‌شود همگی منافع کار را بر منافع شخصی خود ترجیح دهند. مدیر گروه وظیفه دارد این روحیه را در بین اعضاء ایجاد کند. دلیل موفقیت برندهای برتر کشور ژاپن مثل نیسان، پاناسونیک، سونی و… داشتن روحیه کار گروهی است. در مردم کشور ژاپن به صورت نهادینه روحیه انجام کار گروهی نهادینه شده است.

بر خلاف مردم ژاپن، ما ایرانی‌ها روحیه انجام کار گروهی با یکدیگر را نداریم. همانطور که از نتایج مسابقات تیمی مشخص است معمولا ما هیچ‌گونه موفقیتی در ورزش‌های تیمی المپیک نداریم. و بالعکس اکثر موفقیت‌ها در رشته‌های انفرادی مثل تکواندو، کشتی، وزنه برداری و… به دست آمده است.

در سال‌های اخیر علم مدیریت و کسب و کار و کارهای تیمی و گروهی به شدت مورد توجه قرار گرفته است. به صورت ریز و با جزئیات کامل حتی به تفاوت کار تیمی و کار گروهی پرداخته شده است. در ادامه مطالب به تعریف دقیق تیم و گروه می‌پردازیم. پس با ما همراه باشید.

تعریف تیم

درواقع برخی گروه کاری را همان تیم می‌دانند که این از نظر علم مدیریت کسب و کار کاملا اشتباه است. شاید همه فکر کنند تیم و گروه تفاوت خاصی با هم ندارند. هر دو از اعضای مختلفی تشکیل شده است که در یک مجموعه مشغول فعالیت هستند. اما از نظر علم مدیریت در هر کدام تفاوت‌هایی وجود دارد.

تیم از دو یا چند نفر تشکیل شده که روابط متقابلی با یکدیگر دارند تا در آخر به اهداف مشترک خود دست یابند. همین نقطه نظر و هدف مشترک باعث میشود افراد به تبادل بپردازند و سعی کنند بهترین تصمیم را بگیرند و هر یک در حوزه مسئولیت خود به بهترین نحو اهداف مجموعه را پیش ببرند. در حقیقت عملکرد جمعی بهتر و بالاتر از عملکرد انفرادی افراد است.

در تیم افراد با توانایی‌های متفاوت و تخصص‌های مکمل در کنار هم قرار گرفته اند و علاوه بر انجام مسئولیت‌های شخصی و تخصصی خود، برای رسیدن به اهداف مشترک و تعهدی که نسبت به کار جمعی دارند بتوانند اهداف تیم را پیش ببرند. این تعهد متقابل بین اعضای تیم هرگز در یک کار گروهی وجود ندارد. همچنین یکی از مهمترین ویژگی‌های یک تیم، هماهنگی و انسجام بین اعضاء است که موجب میشود هنگام بروز مشکلات تمام اعضاء با تمام نیرو به یکدیگر کمک کنند.

گروه

تعریف گروه

گروه هر یک از افرادی که کنار هم کار می‌کنند، مسئولیت خود را دارند. افراد به فکر انجام مسئولیت خود هستند و تعامل خاصی بین‌شان صورت نمی‌گیرد و مانند تیم سعی در تبادل و برطرف کردن مشکلات یکدیگر ندارند. در حقیقت اعضای گروه مانند تیم وابستگی خاصی به یکدیگر ندارند و افراد به طور معنادار به هم وابسته نیستند. تعریف گروه به این صورت است: مجموعه افرادی که در قالب یک مجموعه در کنار هم کار می‌کنند و مسئولیت‌های هر یک مشخص شده است و هر یک از افراد فقط در قالب وظایف خود فعالیت میکنند.

یکی دیگر ازتفاوت‌های تیم و گروه این است که اعضای گروه یا مشارکت محدودی دارند یا اصلا با هم مشارکتی ندارند. در حالی که اعضای تیم نسبت به وظیفه و جایگاه خود در تیم احساس مسئولیت می‌کنند و نسبت به تحقق هدف تیم متعهد هستند. ممکن است اعضای تیم انگیزه زیادی برای مشارکت و تعامل داشته باشند، اما با انگیزه دریافت پاداش یا گرفتن ترفیع است.

تا اینجا به بررسی ویژگی‌های یک تیم موفق و تفاوت‌های تیم و گروه پرداختیم. حال وقت این است که بدانیم هم‌ تیمی خوب چه ویژگی‌هایی دارد و در کل نکاتی که لازم است بدانیم تا برای دیگران یک هم تیمی خوب باشیم را بررسی کنیم.

گروه

هم تیمی خوب چه ویژگی‌هایی دارد؟ آیا ما هم تیمی خوبی هستیم؟

اگر بخواهیم در یک تیم موفق فعالیت کنیم، ابتدا لازم است خودمان هم تیمی خوبی باشیم. همچنین باید هم تیمی‌های خود را به درستی انتخاب کنیم. در بخش‌های قبل تفاوت کار گروهی و تیمی را توضیح دادیم. همانطور که میدانید، تیم یک ماهیت یکپارچه دارد و اعضای تیم باید با یکدیگر رابطه خوبی داشته باشند. مدیریت و رهبری تیم و ارتباط افراد با یکدیگر بسیار حائز اهمیت است. پس در این بخش به این موضوعات می‌پردازیم.

هوش یا تخصص؟ کدام مهم‌ترین ویژگی یک هم تیمی خوب است؟

معمولا افراد برای انتخاب هم تیمی دو عامل هوش و تخصص را در نظر میگیرند. شما فکر می‌کنید کدام یک از اهمیت بیشتری برخوردار است؟

همانطور که میدانید تعامل جهت رسیدن به اهداف تیم مهم‌ترین ویژگی کار تیمی است. افراد تیم برای رسیدن به اهداف مشترک تیم باید مهارت‌های تکمیل کننده همدیگر داشته باشند. در واقع هوش و تخصص، تضمینی برای رسیدن به اهداف مشترک تیم نیستند. طبق تحقیقات هوش افراد تاثیری در عملکرد کلی تیم ندارد. در واقع حتی اگر باهوش‌ترین افراد را هم برای تیم خود انتخاب کنید، تضمینی برای موفقیت وجود ندارد.

حال ممکن است بگویید مهارت افراد تیم نقش مهمی در موفقیت تیم دارد. بله این کاملا درست است! مهارت قطعا عامل تعیین کننده‌ای است اما همانطور که پیشتر گفتیم مهارت‌های مکمل و کار تیمی اثربخش است. پس اعضای تیم باید مهارت‌های مکمل یکدیگر داشته باشند.

منظور از مهارت داشتن دو ویژگی است. یکی داشتن مهارت و دیگری توانایی اعضای تیم برای تبادل مهارت‌هایشان با یکدیگر. بنابراین داشتن مهارت کارساز نیست و اعضای تیم باید این توانایی را داشته باشند که دانسته‌های تخصصی خود را به اشتراک بگذارند. اگر اینطور نباشد تیم به اهدافش نخواهد رسید.

گروه

مهمترین ویژگی یک هم تیمی خوب چیست؟

ویژگی‌های مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. ویژگی‌هایی مثل هوش افراد، شخصیت، خلاقیت، حساسیت اجتماعی، رضایت از گروه، انگیزه و… . اما نتیجه بررسی‌ها نشان می‌دهد حساسیت اجتماعی مهم‌ترین ویژگی برای موفقیت یک تیم است.

حساسیت اجتماعی یعنی افراد نسبت به مشکلات و ناهنجاری‌های اجتماعی واکنش نشان دهند و بی‌تفاوت نباشند. برای مثال وقتی شخصی در خیابان زباله می‌ریزد، فردی که نسبت به این کار واکنش نشان دهد دارای حساسیت اجتماعی است. داشتن حساسیت اجتماعی در یک تیم بسیار اهمیت دارد که هم باعث منسجم‌تر شدن اعضای تیم می‌شود و هم افراد راحت‌تر به اهدافشان برسند. بنابراین اگر تیم از افراد باهوش و متخصصی که حساسیت اجتماعی پایینی دارند تشکیل شده باشد، هرگز به اهدافش نخواهد رسید.

کار گروهی

آیا حضور هم تیمی خانم در تیم تاثیر دارد؟

تحقیقات نشان داده که وجود خانم‌ها در تیم کارایی تیم را بالا می‌برد. محققان حدس میزنند به دلیل اینکه خانم‌ها حساسیت اجتماعی بیشتری دارند، این امر صدق میکند. البته این نظر کاملا قطعی نیست و عده ای این موضوع را قبول ندارند. اما در کل طبق تحقیقات میتوان به این نتیجه رسید که وجود خانم‌ها در تیم در نتیجه کار تاثیر مثبت دارد.

به صورت کلی قوانین مهمی که در تیم باید انجام شود به شرح زیر است:

  • تمام اعضای تیم باید به تیم احساس تعلق داشته باشند.
  • بین افراد تیم باید احترام متقابل باشد.
  • تمام اعضای تیم باید در جهت رسیدن به اهداف تیم تلاش کنند.
  • تمام اعضای تیم باید در تصمیم گیری‌ها مشارکت داشته باشند.
  • تمام افراد تیم باید در جلسات همیشه شرکت کنند.
  • اعضای تیم باید به یکدیگر اعتماد داشته باشند.
  • اعضای تیم باید در ارتباط با یکدیگر احساس امنیت داشته باشند.
  • تمام اعضای تیم باید موفقیت تیم را موفقیت خودشان بدانند. بنابراین برای موفقیت تیم باید تمام تلاش خود را بکنند.

نقش مدیریت و رهبری در کار تیمی

مدیریت و رهبری در تیم نقش حساسی در ایجاد اعتماد و همبستگی اعضای تیم بازی میکند. رهبری و مدیریت در تیم دو موضوع متفاوت هستند. رهبر در تیم کسی است که الگوی دیگران است . میتواند به سایرین انگیزه ادامه کار بدهد. رهبری در تیم مقام رسمی نیست و هر یک از افراد تیم میتوانند رهبر گروه باشند.

مدیریت تیم جایگاهی است که یکی از هم تیمی‌ها باید در آن جایگاه قرار بگیرد. فردی که در این جایگاه قرار دارد باید قدرت تصمیم‌گیری بالایی داشته باشد و بتواند ارتباط خوبی با افراد تیم برقرار کند. همچنین باید نظرات هم تیمی‌ها را گوش کند و بهترین‌ها را انتخاب کند.

رهبر گروه

چطور اعتماد و همبستگی را در تیم افزایش دهیم؟

همان‌طور که گفتیم وجود اعتماد و همبستگی بین اعضای تیم اهمیت بسیاری دارد.  برای به وجود آمدن این اعتماد و همبستگی، رهبر و مدیر (که معمولا یک نفر این دو جایگاه را دارد)  می‌تواند از بازی‌ها و تورهای مسافرتی، هم در مرحله تشکیل تیم و هم در ادامه کار استفاده کند.

استفاده از بازی و سفر مشترک بین اعضای تیم کمک می‌کند هم خصوصیات شخصیتی هم تیمی خودمان را بیش‌تر بشناسیم و هم روابط‌مان با اعضای تیم گرم‌تر و صمیمی‌تر شود.

در نهایت اگربه نیرویی نیاز داشتیم که ویژگی‌های لازم برای کار تیمی را نداشت، ۳ کار می‌توانیم انجام دهیم. كيف تلعب لعبة البوكر

 ۱. برای انجام کار تیمی به او آموزش دهیم.
۲. کارهای انفرادی به او واگذار کنیم.
 ۳. از انتخابش به عنوان هم تیمی صرف نظر کنیم.

امیدواریم اگه در حال انجام کار تیمی هستید یا تصمیم دارید یک کار تیمی رو شروع کنید، بتوانید با توجه به مطالبی که در این مقاله گفتیم، هم تیمی خوبی برای تیم خودتان انتخاب کنید تا سریع‌تر به اهداف‌تان برسید. در صورتی که در یک تیم مشغول به کار هستید، با توجه به مطالب گفتیم، ویژگی‌های لازم را در خودتان تقویت کنید تا به بیش‌ترین کارایی برسید.

تیم

جمع‌بندی

در درجه اول مهم‌ترین عامل در یک تیم تعامل افراد تیم با یکدیگر است. اگر اعضاء تیم نتوانند در تیمی که فعالیت می‌کنند امنیت روانی، احساس تاثیرگذاری، قابلیت اتکا و… داشته باشند هرگز موفق نمی‌شوند. در ادامه به بررسی تفاوت‌های تیم و گروه پرداختیم، ممکن است بسیاری از افراد تصور کنند تفاوتی ندارند اما در حقیقت این‌طور نیست. در تیم، افراد به دنبال هدف واحدی هستند و در راستای رسیدن به آن تلاش می‌کنند. در گروه افراد به فکر منافع شخصی خود هستند و هر شخص مسئولیت شخصی خود را انجام می دهد.

شما برای اینکه بخواهید در یک تیم موفق فعالیت کنید، ابتدا باید خودتان هم‌تیمی خوبی باشید. افراد یک تیم باید با هم تعامل خوبی برقرار کنند و برای رسیدن به اهداف تیم تلاش کنند. طبق تحقیقات مهم‌ترین ویژگی یک هم‌تیمی خوب داشتن ویژگی حساسیت اجتماعی است، بنابراین وجود هم‌تیمی خانم یکی از عوامل موفقیت در تیم است.

همان‌طور که می‌دانید رهبر تیم مهم‌ترین عامل در هدایت و کنترل و مدیریت تیم است. این شخص باید بتواند به درستی تصمیم‌گیری کند و ارتباط خوبی با افراد تیم داشته باشد. همچنین رهبر تیم باید همبستگی بین اعضای تیم را افزایش دهد و تلاش کند جوی دوستانه در تیم ایجاد کند.

مقالات مرتبط

لینک تیک

ابزار لینک تیک آیا تابه‌حال به این موضوع فکر کرده‌اید که بهتر است مخاطبانتان با شما در چند اپلیکیشن مختلف در ارتباط باشند؟ روزی که…

استارتاپ

استارتاپ در مقاله استارتاپ قصد داریم به موضوعات زیر بپردازیم: ۱. استارتاپ چیست؟ ۲. چرا استارتاپ اهمیت دارد؟ ۳. اصطلاحات رایج میان استارتاپ‌ها ۴. نام…

ديجيتال ماركتينگ

دیجیتال مارکتینگ در مقاله دیجیتال مارکتینگ قصد داریم به موضوعات زیر بپردازیم. ١. تعریف دیجیتال مارکتینگ ٢. بازاریابى دیجیتال چیست؟ ٣. چگونه کارشناس دیجیتال مارکتینگ…

پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *